De Wet Zorg en Dwang

WZD-Corona update; Factsheet onvrijwillige zorg 23 april 2020

Iedere Nederlander heeft recht op bescherming van zijn of haar grondrechten. In onze grondwet staat dat in principe niemand in zijn vrijheid mag worden beperkt. Als een bewoner in de verstandelijk gehandicaptenzorg in zijn vrijheid beperkt moet worden vanwege ernstig nadeel maar daar verzet tegen heeft (of zijn/haar wettelijk vertegenwoordiger) dan heeft diegene recht op de bescherming van een andere wet die een uitzondering beschrijft op de grondwet. Deze wet heet de Wet Zorg en Dwang (WZD) binnen de VG-zorg en psychogeriatrie. Op deze site verzamel ik linkjes en plaats documenten die mee kunnen helpen om de WZD goed uit te voeren.

 1. WZD spiekbriefje September 2020 Voor boven je bureau (of bed).
 2. De lesmodule WZD van Vilans op Kennisplein Gehandicaptensector kun je hier vinden. Ga nou niet zelf het wiel lopen uitvinden maar neem deze over als organisatie! Stel je voor dat elke instelling zelf zijn eigen lesmodule gaat maken hoeveel gemeenschapsgeld dan onttrokken wordt aan de zorg! het is maatschappelijk onverantwoord om zelf een lesmodule te ontwikkelen als organisatie IMHO.
 3. Alternatievenbundel uit oktober 2020 ook van Vilans
 4. Laatste updates vanuit de overheid; www.dwangindezorg.nl
 5. Overzicht vrijheidsbeperkingen Graag wel bronvermelding er bij zetten op verzoek van de auteur. Zie onderaan de lijst.
 6. PDF van college AVG-opleiding Erasmus MC september 2020
 7. Laatste versie Wet Zorg en Dwang online Een niet te volgen epistel met missende hoofdstukken, er  tussen gefrommelde artikelen en zelfs hoofdstukken en bizar veel kruisverwijzingen intern en extern. Succes! Glas wijn kan helpen om er doorheen te komen. (verplichte kost voor elke WZD-functionaris! Je ziet toe op de juiste uitvoering van de wet dus dan moet je de wet wel hebben doorgenomen en niet alleen maar handreikingen!)
 8. Meldingspagina Bopz IGJ Meldingen tot 1 januari 2020 moet je nog hier doen.
 9. Toetsingskader voor zorgaanbieders van de IGJ Een “afvinklijstje” om duidelijk te hebben waar je als zorgaanbieder aan moet voldoen.
 10. Neem een abonnement om rapporten e.d. automatisch te ontvangen van de IGJ Zeer leerzaam maar soms ook erg schokkend. (zet alleen een vinkje bij de rapporten die je wilt ontvangen)
 11. Raad op Maat website van de LFB; “Rechten van cliënt” Met makkelijke uitleg voor cliënten helaas zonder picto’s etc.
 12. Als het heel erg ingewikkeld is dan vraag je het CCE om advies
 13. Speel het Zorg en Dwang spel om te leren omgaan met dilemma’s en afwegingen!
 14. WZD Handleiding voor de praktijk van Frederiks en Steen Verplichte kost voor elke WZD-functionaris
 15. Cheklist voor de (Medische) Wzd-functionaris om casussen te beoordelen

Mist u nog informatie of heeft u tips? Laat het weten in een reactie hieronder. Alvast bedankt!

Michiel Vermaak

Arts voor Verstandelijk Gehandicapten

Medisch WZD-functionaris

Deze website is totaal op persoonlijke titel en uitsluitend bedoelt om mensen die te maken hebben met  de WZD te helpen deze iets makkelijker uit te voeren.

Let op; Creative Commons-Licentie De hier aangeboden bestanden bij 1, 6 en 15 vallen onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationaal-licentie.  Je kunt ze gewoon gebruiken en naar eigen inzicht veranderen maar laat wel ergens (klein) zien dat ze van deze website af zijn gehaald.