Af-Vinkende Geneeskundige

 

“Het zorgplan staat klaar om afgevinkt te worden” stond er dan in een automatisch gegenereerd mailtje. Daaronder de naam van diegene waarover het ging. Per week kreeg ik 3 tot 4 van dergelijke mailtjes. Ik verzamelde ze en gemiddeld eens per 2 weken ging ik aan de slag. Een maand eerder had ik al het medische deel van het zorgplan van een update voorzien aan de hand van de gegevens uit mijn medisch dossier. Nu moest ik dit doen. 

 

1.Inloggen in het programma 

2.Klikken op “cliënten”

3.Naam invoeren in zoekbalk

4.Klikken op “zorgplan”

5.Laatste zorgplan uit lijst aanklikken

6.Klikken op “Voortgang”

7.Vakje bij arts aanvinken

8.Mijn naam invullen en functie in het tekstvak

9.Huidige datum selecteren 

10.Op enter drukken om op te slaan

 

En dit dan vanaf punt twee bij elke bewoners waar ik de afgelopen een tijd een “Afvink-mail” over had gekregen.

 

Ik heb dit heel braaf een aantal maanden gedaan totdat ik mij ging afvragen waarom ik dit eigenlijk moest doen. Wat was de reden dat ik als arts een vinkje moest zetten? Mijn collega’s wisten dit ook niet bij navraag. Ook de gedragsdeskundige en de mijn manager kon mij geen antwoord geven. 

Toen ik het echt zat was ben ik de mailtjes gaan negeren. Dat ging even goed maar na 3-4 weken kreeg ik paniekmailtjes. Eerst van de persoonlijk begeleiders die het zorgplan niet konden uitprinten ter ondertekening zolang ik geen vinkje had gezet. Later ook van managers die vertelde dat ik mijn werk moest doen en gewoon moest afvinken. Als ik dan vroeg waarom ik dat nou precies moest doen kreeg ik nog steeds geen antwoord. 

Omdat de hele zaak nu wel erg uit de hand ging lopen besloot ik, ondanks gezonde tegenzin, toch maar weer te gaan vinken tot grote opluchting van vooral de persoonlijk begeleiders. Ik deed het alleen wel net anders. In plaats van “AVG, Arts voor Verstandelijk Gehandicapten” bij mijn functie te schrijven, schreef ik nu “AVG, Af-Vinkende Geneeskundige”. Alhoewel ik hier elke keer zelf even over moest grinniken zagen de zorgmanagers er toch een stuk minder de humor van in. Ik kreeg mailtjes dat dit zo toch echt niet kon omdat de ouders nu deze afkorting zagen en dat dit echt niet professioneel over zou komen.

Uiteindelijk ben ik wel doorgegaan met mij zo noemen tijdens het afvinken. Totdat opeens de mailtje ophielden. Iemand had het afvinken van de artsen uitgezet. Ik weet nog steeds niet wie, maar ik ben diegene wel erg dankbaar.