Slapen en dansen

Er is al lange tijd gedoe met het slapen van Erwin. Erwin is 24 jaar en heeft een matige verstandelijke beperking. Hij woont in een woning van een ouderinitiatief. Hij vertelt mij dat hij overdag (met het busje) naar de dagbesteding gaat, waar hij graag tekent en schildert. De begeleiders zeggen dat Erwin pas laat gaat slapen en dat hij ook alweer een tijd wakker is als ze om 7 uur starten. Hij zit dan vaak al in de keuken en heeft al geprobeerd een boterham te smeren. Dat geeft veel rommel. En omdat hij daarbij ook nog eens veel herrie maakt, hebben de andere bewoners in het huis er last van.

Slaapmedicatie
De begeleidster vraagt of ik Erwin slaapmedicatie wil geven zodat hij beter slaapt. Ze heeft zelf al onderzoek gedaan en weet mij de naam en de startdosering te noemen van de medicatie die dit probleem zou gaan oplossen. Medicatie is ook het enige dat volgens de begeleiding nog gaat helpen, na alles wat ze al hebben geprobeerd. 

Tijdens dit gesprek zit Erwin naast mij aan tafel. Hij lijkt niet te begrijpen wat het probleem is. Erwins moeder is er ook. Als ik haar vraag of ze vindt dat haar zoon medicatie zou moeten krijgen, zegt ze dat het maar moet als de begeleiding dat nodig vindt.

Gebroken heup
Ik wil toch iets meer weten. Slaapmedicatie is namelijk eigenlijk nooit een oplossing. De belangrijkste bijwerking van slaapmedicatie is gebroken heupen omdat mensen minder vast ter been worden en de kans dat ze ‘s nachts vallen een stuk groter wordt. Daarnaast treedt er al snel gewenning op en moet steeds méér medicatie worden gegeven om hetzelfde effect te bereiken, waardoor afbouwen vervolgens steeds ingewikkelder wordt.

Lichaamsbeweging
Ik besluit dan ook om door te vragen. Dan blijkt dat Erwin al om negen uur naar bed wordt gebracht omdat de begeleiding maar tot half tien werkt. In totaal zou hij dus tien uur moeten slapen volgens de begeleiding. Dat is wel erg veel voor een jongeman, leg ik uit. Daar komt nog eens bij dat Erwin overdag totaal geen lichamelijke beweging heeft.

Uiteindelijk komen we uit op de volgende adviezen: kijk naar meer lichaamsbeweging overdag, zorg dat hij pas later naar bed kan en plaats een lampje dat pas aangaat als het ‘ochtend’ is. Overweeg ook of hij ’s ochtends op zijn kamer iets mag snacken, want blijkbaar heeft Erwin honger in de ochtend. Niet zo vreemd als je meer dan tien uur in je kamer moet blijven!

Dansen
Als ik Erwin na 3 maanden weer zie zijn ‘de slaapproblemen’ zo goed als over. Alle adviezen zijn opgevolgd. Op de dagbesteding gaat hij nu bijvoorbeeld elke dag een flink stuk lopen om een ronde te maken om oud papier en flessen op te halen.  De begeleidster die ik eerder sprak denkt dat het ook helpt dat ze in de avond een nieuwe activiteit hebben. Ze zetten na het eten muziek op en gaan met alle bewoners dansen.

En wat zo mooi is? De begeleidster fluistert me toe dat ze dat nu ook thuis doet, als ze niet moet werken: dansen met haar kinderen. Ze denkt dat ze zelf ook beter slaapt daardoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *